mountainbike-club de Dabbers

31.12.2011 - MTB toertocht in Retie, georganiseerd door de Blauwtrappers

Met vijf Dabbers aan de start in Retie voor de afsluitende rit van 2011 georganiseerd door de Blauwtrappers. Het zou weer een vettige bedoening worden. Daar zorgde de constante motregen voor. Het is ook een pechrit geworden. Dennis breekt z'n achterderailleur na amper een paar kilometer, Marc valt en heeft daarbij z'n voorwiel gevleugeld, Anneleen zat met een weerbarstige ketting die meer bleef haken dan dat ze ronddraaide, Tom's trapas kraakt bijna zo hard als .... :-) De tocht zelf is zeer mooi en bosrijk. Wij reden de 43 kilometer.

We hadden ons voorgenomen enkel te vertrekken indien de weersomstandigheden beter waren dan de afgelopen dagen. Zowel wij als het materiaal hadden flink afgezien van de moddertochten die we deze week gereden hadden. Maar er is ook nog zoiets als die "vervloekte" rittenstand. :-)
Dus ondanks de motregen die in Neerpelt uit de lucht viel, vertrokken 5 Dabbers richting Retie. Op de parking van het CC Den Dries in Retie kon je al vlug zien dat wij niet de enigen zouden zijn die het jaar kwamen afsluiten.

Met een kwartiertje vertraging zijn we op pad gegaan. De eerste kilometers liepen langs de grote baan richting velden en bossen van Retie. Daar sloeg vrijwel onmiddellijk het noodlot toe. Op een technische passage sloeg een dikke tak achter in Dennis zijn wiel, waardoor zijn derailleur volledig afbrak." Over and out" voor Dennis. We hebben 'm nog wat moed ingesproken want hij moest een flink eind door de regen te voet terug naar de startplaats. Dus deze week ook geen GPS-track. Het zou dwaas zijn om Dennis z'n wandeling online te zetten. :-))

Met z'n vieren dan maar verder. De bedoeling was om het rustig aan te doen want er zou voor de meesten onder ons nog een zware oudejaarsnacht volgen. Nu, je kon niet anders dan rustig aan rijden: door de constante regen was de ondergrond spiegelglad op de technische stroken, en in de dreven waren de sporen zodanig diep uitgereden dat het echte modderpoeltjes geworden waren.

Anneleen haar fiets liet het ook al vrij snel afweten. Schakelen werd moeilijk en haar ketting was weerspannig bij iedere beklimming. Gelukkig hield ze vol.

Het viel ons trouwens op hoeveel bikers er langs de kant stonden met pech: lekke banden, kapotte spaken, gebroken kettingen ...

De bevoorrading was uitstekend, maar druk. En dan heb je altijd mensen die niet willen aanschuiven ... niet te geloven !

Deel 2 was zo mogelijk nog vettiger. Je merkte aan het parcours goed dat er al een massa volk gepasseerd was, zeker op de stukken waar alle afstanden passeerden.

Die vettigheid zorgde er voor dat Marc zich in één van de talloze baggerstroken met z'n voorwiel vastreed, omsloeg, tegen de vlakte ging, met als gevolg een gevleugeld voorwiel. Gelukkig voor hem was de eindstreep in beeld. Met nog een kilometer of 8 te rijden, heeft ie de kortste weg gekozen en de technische passage op het einde letterlijk links laten liggen.

De afspuitstand hebben we gelaten voor wat ie was, want het was door oh zo druk.
In het CC zelf hebben we smakelijk onze gratis curryworst opgegeten. Dat deed deugd.

Kortom, het was een mooie tocht aan een gezapig tempo (18 km/u) over een afstand van 43 kilometer. Zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar. Alleen hopelijk in betere weersomstandigheden. 

Dabberkalender

Een overzicht van de toertochten die de Dabbers gepland hebben de komende weken.01.01