mountainbike-club de Dabbers

08.01.2012 - MTB toertocht in Beringen, georganiseerd door de Bevercrossers

Zalige tocht vandaag in Beringen. 42 schitterende kilometers, veel technische stukken, perfecte ondergrond, amper modder, lekkere temperatuur, netjes in groep gereden en dan als toetje de beklimming van de kleine terril met de aankomst in zicht. Heerlijk !
We waren "maar" met 6 vandaag (Wim, Marc, Peter, Danny, Roel en Rony) ... de schrik voor het weer en familiale redenen waren de oorzaak.deel 1 van start via bevoorrading tot aan het bos rond de terril;


deel 2 bevat de beklimming van de terril.

Dankzij de hevige regenval zondagmorgen in het noorden van Limburg besloten Anneleen en Tom om er vandaag de brui aan te geven. Zij hadden hun buik vol van de modderritten van de laatste dagen. Het was nochtans dé gelegenheid om uit te lopen in de rittenstand, want zaterdag had Dennis al aangegeven om het dit weekend rustig aan te doen.
Het wordt nu wel erg druk bovenaan in de stand :-)

De tocht zelf was voor de meesten onder ons de eerste keer, want vorig jaar was net de dooi ingetreden en we vonden het toen te vettig ...

Het eerste deel van de 42 kilometer-tocht loopt voor een groot deel over asfalt. Zo zijn er bvb een 2-tal lange stukken langs het kanaal. Nu, wij vonden dat niet zo héél erg. We hadden toch al besloten het rustig aan te doen. Niet om wille van de feestdagen maar omdat het venijn in deze tocht in de staart zit en omdat zowel Peter als Danny niet hun beste dag hadden. Danny geraakte niet vooruit (dixit Danny) en Peter was nog altijd wat ziekjes.
Voor Marc was het een speciale rit vandaag. Hij mocht voor de eerste keer meerijden in z'n fonkelnieuwe Dabberuitrusting. Het zat 'm als gegoten, en dat zonder te passen. Hij maakt zich sterk dat het over een paar maanden nog beter past. :-)
Wim ging vandaag z'n voordeel halen uit de hoogtestage die hij had gedaan in Oostenrijk. De terril zou een makkie worden. :-)
Roel koos al vrij vroeg in de rit om z'n eigen tempo te rijden en die hebben we dan ook niet meer gezien tot aan den après.
Rony reed vandaag weer rond met de camera en die stond vandaag op "full hd". Met de juiste weersomstandigheden levert dat mooie beelden op.

We kwamen vrij snel aan de bevoorrading. Na amper 17 kilometer konden we de innerlijke mens versterken aan soep, warme choco, koeken en fruit. Het was er niet druk, hoewel er achteraf 1000 man bleek te zijn geweest.

Ook groot was onze verwondering over de staat van het parcours. We hadden het ergste gevreesd door de regenval van de laatste week. Niets was minder waar. Je zag bij de bevoorrading amper modderspatten op je fiets of kledij hangen. De ondergrond was perfect berijdbaar. Hier en daar was het wel "drassig", maar niet zoals de laatste ritten. Dat was niet goed voor lijf, leden en fiets :-)

Marc gaf tijdens de bevoorradig al aan dat er kort na de stop een vettige strook zou komen. En inderdaad, langs een beek was een stuk van een goeie honderd meter waar je echt moest baggeren en waar ook iemand het nodig vond om in de beek te gaan liggen. :-)

Wat daarna volgde was echt knap: heel veel technische stroken waarbij de vossenberg (?) zowat van alle zijden beklommen moest worden. Ik denk zelfs dat we er een keer of 5 tegenaan gereden zijn. Op de laatste beklimming stond een fotograaf foto's te maken. Wij staan er ook op, meestal in weinig flaterende houdingen :-)

Peter

Rony, Marc en Wim

Wim

Danny

Dan ging het richting terril. Eerst langs de omheining, dan nog een grote lus door het bos om uiteindelijk via de spoorbrug aan "de poort" te komen. Grote vraag was hoe de track er zou bijliggen. En net zoals de rest van het parours was de beklimming perfect te berijden, enkel de 180°bochten lagen er spekvettig bij van het keren. De rest liep perfect. De klim van de kleine terril is alles bij elkaar maar een kleine kilometer, dus daar kan je voluit op gaan.

Als je dan boven aankomt is het uitzicht prachtig. Door de mooie weersomtandigheden kan je een flink deel van Limburg zien.

Na de korte snelle afdaling gaat het via de mijngebouwen richting parking en après.
En dat we rustig aan gereden hebben, bleek duidelijk af te lezen op onze fietscomputertjes:
18 km/u !
Voor éne keer is dat niet zo erg :-))


Hierboven de GPS-track van Danny.
De beklimming van de terril is hier maar voor een gedeelte in opgenomen; als de benen niet meer mee willen dan ...

Dabberkalender

Een overzicht van de toertochten die de Dabbers gepland hebben de komende weken.01.01